10 veelgestelde vragen

Meer weten over autoverzekeringen vergelijken? Lees hieronder onze antwoorden op de top 10 veelgestelde vragen volgens onze klantenservice. Staat je vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op via 088-66 99 012 (lokaal tarief). De klantenservice is op werkdagen tussen 9.00 en 18.00 uur bereikbaar.


 1. Hoe kan ik een autoverzekering aanvragen?
 2. Welke autoverzekeraars kan ik vergelijken op deze site?
 3. Is het mogelijk om zelf te kiezen hoe hoog het eigen risico is?
 4. Móét ik een autoverzekering afsluiten?
 5. Gelden mijn schadevrije jaren ook voor mijn tweede auto?
 6. Voorlopige dekking: wat is dat?
 7. WA, WA+ en Allrisk: wat is het verschil?
 8. Hoe berekent de verzekeraar mijn bonuskorting?
 9. Op welke momenten kan ik mijn autoverzekering opzeggen?
 10. Wat gebeurt er met mijn schadevrije jaren als ik schade meld?

1. Hoe kan ik een autoverzekering aanvragen?

Heb je de verzekering gevonden die het beste bij je past? Dan kun je direct een aanvraag indienen. Wij zorgen ervoor dat je nieuwe verzekeraar deze in behandeling neemt. Binnen 5 à 10 minuten hoor je per e-mail of je voorlopig verzekerd bent. Binnen 1 werkdag krijg je te horen of je aanvraag voor een nieuwe verzekering goed is afgerond. Zo ja, dan ben je definitief verzekerd.

Let op: bij Pricewise kunnen we je eventuele huidige autoverzekering niet voor je opzeggen. Zorg er daarom voor dat je dit zelf doet. Zo voorkom je dat je dubbel verzekerd bent.


2. Welke autoverzekeraars kan ik vergelijken op deze site?

Verzekeraar In vergelijker Af te sluiten
ABN Autoverzekering
AEGON
Allianz
Allsecur
ANWB
ASR
Audi Car Insurance
Avéro Achmea
Bovemij
Bruns ten Brink
Centraal Beheer Achmea
De Goudse
Delta Lloyd
Ditzo
FBTO
Hema
ING Autoverzekering
InShared
Klaverblad
Lancyr
Nationale-Nederlanden
nowGo
OHRA
REAAL
SEAT Autoverzekering
ŜKODA Autoverzekering
SNS Autoverzekering
Unigarant
Univé
Verzekeruzelf.nl
Volkswagen Autoverzekering
Voogd

Niet alle autoverzekeraars willen hun gegevens met ons delen. Daardoor kunnen we hun premies en voorwaarden niet meenemen in onze vergelijkingen. Het gaat om de volgende verzekeraars: Ansvar Idéa, AON Direct, Autoweek, Bovag, De Nederlanden van Nu, De Zeeuwse, EAG, Easy2go, Fairzekering, Interpolis, Kilometerverzekering, Kroodle, myJINI, National Academic, NoordHollandsche van 1860, Polis Direct, Promovendum, Proteq, RijCompleet, Route Mobiel, Selfinsured.nl, Turien & co, United Insurance, Van Kampen Groep, VerzekerSnel, Voorop, VVS, Whoosz!, Witgeld, ZEKUR en ZLM.


3. Is het mogelijk om zelf te kiezen hoe hoog het eigen risico is?

Zeker. De lijst die je standaard te zien krijgt, is die met de prijzen. De laagste tarieven worden eerst getoond. Maar je kunt de resultaten ook sorteren op eigen risico. De autoverzekeringen met €0,- eigen risico zie je bovenaan staan. 


4. Móét ik een autoverzekering afsluiten?

Ja. Als je een auto op jouw naam zet, is het vanaf dat moment wettelijk verplicht om minimaal een WA-verzekering te hebben. Dit staat in de Wet aansprakelijkheidsverzekering motorrijvoertuigen (WAM).


5. Gelden mijn schadevrije jaren ook voor mijn tweede auto?

Nee. De schadevrije jaren die je hebt opgebouwd met je (eerste) auto zijn niet geldig voor de verzekering van een tweede wagen. Deze moet je gewoon opnieuw opbouwen. Wel zijn er speciale regelingen omtrent een verzekering voor een tweede auto.

Tweede-autoregeling bij dezelfde vezekeraar

Bijna alle autoverzekeraars handhaven een 'tweede-autoregeling'. Hiermee krijg je voor beide auto's dezelfde korting. Schadevrije jaren moet je voor een tweede auto wel opbouwen. 

Verzekeren bij een andere verzekeraar 

Er zijn een aantal autoverzekeraars die je ook korting geven als je alleen de tweede auto bij hen verzekerd. Dat doen ze als je met je eerste auto, die je dus bij een andere verzekeraar hebt vezekerd, schadevrije jaren hebt opgebouwd. De korting krijg je op basis van je rijbewijsjaren.


6. Voorlopige dekking: wat is dat?

Nadat je een autoverzekering hebt aangevraagd, ontvang je eerst een tijdelijke verzekering. Dat is de voorlopige dekking. De maatschappij moet beslissen of de verzekering wordt geaccepteerd. Tot dat dit besloten is, heb je een voorlopige dekking. 

7. WA, WA + en allrisk: wat is het verschil?

WA, WA + en allrisk zijn drie verschillende autoverzekeringen. De WA-verzekering is de minimale verzekering. De andere verzekeringen bieden iets meer. Ben je benieuwd hoe ruim je jouw auto moet verzekeren? Lees dan even onderstaande, belangrijkste verschillen tussen de drie verzekeringen.

1. WA-verzekering is verplicht

In de wet staat dat je een autoverzekering moet hebben. De minimale verzekering is de Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering (WA). Met de WA wordt alleen de schade die je aan andere voertuigen en/of personen aanbrengt. Auto's die ouder dan 10 jaar zijn, worden vaak verzekerd met alleen een WA-verzekering.

2. Beperkt casco

Heb je een auto die tussen de 6 en 10 jaar oud is? Dan is een WA + beperkt casco vaak aan te raden. Met deze autoverzekering ben je verzekerd voor schade aan anderen, maar ook voor schade aan je eigen auto, zoals ruit- en stormschade. Deze verzekering wordt ook wel WA + genoemd. 

3. Allriskverzekering 

Als je een auto van 1 tot 5 jaar wilt verzekeren, dan is het verstandig om voor allrisk te kiezen. Deze verzekering wordt ook wel WA + volledig casco genoemd. Hiermee wordt, naast alles wat met de WA en beperkt casco wordt vergoed, óók schade die je aan eigen auto aanricht vergoed. 


8. Hoe berekent de verzekeraar mijn bonuskorting?

Er zijn specifieke eisen waar je aan moet voldoen, wil je aanspraak maken op de bonuskorting voor een autoverzekering. De autoverzekeraar bepaalt je basistrede. Om de trede te bepalen wordt naar je leeftijd, woonplaats en het gebruik van de auto gekeken. 

Op basis van de schadevrije jaren bepaalt de verzekeraar vervolgens of je extra korting op de premie kunt krijgen. De schadevrije jaren zijn de jaren dat je autorijdt zonder schade te claimen. De jaren dat je schadevrij rijdt, worden in bijgehouden in Roy-data. Dat is een centrale elektronische database. Ieder schadevrij jaar, levert je 1 trede meer korting op. 


9. Op welke momenten kan ik mijn autoverzekering opzeggen?

Je autoverzekering kun je op drie momenten opzeggen. Dit kan als het contract vervalt, als je je auto verkoopt én als het premiebedrag of de voorwaarden voor de verzekering worden gewijzigd.

Datum waarop het contract vervalt

Wil je je verzekering opzeggen? Doe dit dan schriftelijk 1 of 2 maanden voor het aflopen hiervan. De opzegtermijn van jouw verzekering kun je vinden in de voorwaarden. De verzekering wordt anders jaarlijks verlengd per contractvervaldatum.

Verkopen van de auto

Verkoop je je auto? Dan kun je de verzekering beëindigen. Doe je dit, dan krijg je een vrijwaringsbewijs. De autoverzekering kun je stopzetten per de vrijwaringsdatum. Als je binnen 3 jaar een nieuwe auto gaat kopen, kun je ervoor kiezen om de verzekering te schorsen. Dit kunnen wij voor je doen. In periode van schorsing hoef je geen premie te betalen. Als je een nieuwe auto hebt, kan je autoverzekering direct worden geactiveerd. Dit gebeurt aan de hand van het nieuwe kenteken en een meldcode. Zo is de auto meteen verzekerd. Wat zijn de voordelen daarvan?

 • Je hebt geen royementskosten
 • De schadevrije jaren die je hebt opgebouwd blijven 3 jaar geldig

Verhoging premie of voorwaardenwijziging

Als er iets in de voorwaarden of aan de premie van de verzekering wijzigt, moet de verzekeraar je hiervan op de hoogte brengen. Daarna heb je een maand de tijd om de verzekering (schriftelijk) op te zeggen.


10. Wat gebeurt er met mijn schadevrije jaren als ik schade meld?

Meld je schade? Dan daal je 5 treden op de bonus-malusladder. Heb je meer dan 15 schadevrije jaren? Dan ga je automatisch terug naar trede 10.